Centar za kulturu Danilovgrad

Centar za Kulturu Danilovgrad predstavlja svoju prvu pozorišnu produkciju

09-06-2024

U Centru za kulturu Danilovgrad održana je press konferencija povodom prve pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Danilovgrad u saradnji sa dramskim studijem Prazan prostor iz Podgorice. Predstava je rađena po motivima teksta “Sljedeći”, čiji je autor Terens Mekneli, libretista, scenarista i jedan od najvećih savremenih dramatičara. U predstavi će igrati Danica Rajković i Slaviša Grubiša. Saradnik na režiji je pozorišni reditelj Mirko Radonjić. Premijera predstave planirana je za septembar, što će predstavljati i prvu pozorišnu premijeru u Danilovgradu.

Milivoje Lakić, direktor Centra za kulturu Danilovgrad, najavio je prvu pozorišnu produkciju u saradnji sa dramskim studijem „Prazan prostor“. Predstavnici dramskog studija na konferenciji bili su Danica Rajković i Slaviša Grubiša, koji su ujedno i glumci u spomenutom projektu. Lakić ističe da ga veoma raduje saradnja sa ovim dramskim studijem sa kojim već sarađuju na projektu škole glume koja se održava u prostorijama Centra za kulturu Danilovrad i u Spužu. Školu pohađa značajan broj djece. Ovaj projekat je finansijski podržala Opština Danilovrad, te je ove godine bila besplatna za svu djecu.

Slaviša Grubiša

Slaviša Grubiša nas je upoznao sa projektom, čije su pripreme uveliko u toku. Riječ je o predstavi koja se radi po motivima teksta Sljedeći, a autor je Terrence McNally. Tekst je antiratnog karaktera i pisan je šezdesetih godina za vrijeme rata u Vijetnamu. Odrađene su dvije faze priprema – prilagođavanje teksta predstavi i prilagođavanje motiva sadašnjem trenutku, u kom je tema djela nažalost aktuelna, a takođe su započete i probe. Grubiša je nagovijestio da je plan da sljedeća pozorišna sezona u Danilovgradu započne upravo premijerom ove predstave, a nadaju se da će to biti u prvim danima septembra. Ovo će ujedno predstavljati i prvu pozorišnu premijeru ikada u Danilovgradu, što Grubišu veoma raduje, s obzirom na to da je i on iz ovog grada.

Danica Rajković

Danica Rajković je ukazala na važnost prilagođavanja teksta današnjici i ističe da su upravo tome posvetili pažnju, kako bi čovjek današnjice što ličnije doživio njihovu predstavu. Smatra da svaki čovjek može da se pronađe u njoj, jer se govori o potrebi prosječnog čovjeka za pravdom u sistemu, koju ne dobija i odlučuje se da više ne želi da živi po pravilima.

Kada je riječ o žanru, Grubiša ukazuje na zanimljivost njihovog komada, jer je ujedno komičan i tragičan, a ipak nije ni jedno, ni drugo. Grubiša nas je upoznao sa temom i rekao da se govori o čovjeku koji dobija poziv za regrutaciju i koji čini sve da padne na testu, jer svoj život želi da proživi na neki drugi način. Komičnost se upravo ogleda u očajničkim pokušajima da se padne na testu, dok se tragičnost ogleda u samoj situaciji u kojoj se čovjek nalazi. Grubiša smatra da se važnost produkcije ogleda i u tome da će postaviti nivo danilovradskom Centru za kulturu sa kojim će moći da mjeri šta treba raditi u kasnijem pozorišnom životu institucije. Takođe se osvrće na rad pozorišta i rad svih centara za kulturu u Crnoj Gori, gdje ističe Danilovrad kao primjer svim ostalim centrima, jer smatra da nisu potrebna velika sredstva za projekte poput ovog, te je moguće sprovođenje istih u svim gradovima. Svi glumci u Crnoj Gori su željni posla i rado bi nastupali po svim gradovima u Crnoj Gori, ne samo u CNP-u ili Zetskom domu, ističe Grubiša, i poziva sve centre za kulturu da se oprobaju u pisanju projekata kojim će se omogućiti produkcije poput danilovgradske i ističe da ne treba zapostaviti amaterizam.

Veoma važan segment, ističe Lakić, jeste i to što će predstava iz Danilovrada ići po Crnoj Gori, ali isto tako postoji mogućnost njenog izvođenja van granica, što omogućava činjenica da predstavu igraju dva glumca, kao i to da će scenografija biti svedena i mobilna. Lakić ističe trud i volju ustanove kada je u pitanju rad pozorišta, ali isto tako i na drugim poljima i takođe poziva ostale centre za kulturu, zajedno sa nadležnima, koji će omogućiti institucijama što bolji rad. Lakić zahvaljuje Opštini Danilovgrad koja je obezbijedila dodatna sredstva u realizaciji predstave i poziva ostale crnogorske opštine na zajednički rad, umrežavanje, kako bi što lakše došli do što boljih rezultata.

REZERVIŠITE
Posted in Novosti iz Centra