Centar za kulturu Danilovgrad

Predstavljen prvi broj obraznika “Brđanska zemlja”

25-02-2024

U velikoj sali Centra za kulturu održana je promocija prvog broja obraznika za istoriju, kulturu, vjeru i umjetnost Bjelopavlića i Brda. Časopis „Brđanska zemlja” osnovali su članovi i ljudi okupljeni oko Udruženja Bjelopavlića “Bijeli Pavle”. Glavni urednik časopisa je prof. dr Boris B. Brajović, a redakciju čine: Milorad Dudi Kadić, Milan Stojović, Zdravko Gavrilović, Pero Radonjić, Danilo Jovanović, Miljan Stanišić, prof. dr Svetislav Popović, prof. dr Goran Radonjić, mr Željko Vujadinović i Stanko Jovanović.

Na promociji su govorili: prof. dr Boris Brajović, o. Obren Jovanović, Danilo Jovanović, Milan Stojović, Milorad Bošković, Svetislav Popović.
Promociji su prisustvovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, predsjednik SO Danilovgrad Predrag Pajović, potpredsjednici Marija Radonjić i Bojan Pavićević, predsjednica SO Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dragan Bojović. Promociji je prisustvovao i velik broj građana.

Časopis je osnovan sa idejom da se da glas i javnost onima bez glasa, da se vrednuju životi, priče, događaji, da se društvena sjećanja i Brđana i Bjelopavlića, koja su i višeslojna i preklapajuća sa drugima iznesu na svjetlo i da se obnovi pamćenje jer istorijska svijest određuje šta jeste i čemu svaka pojedina zajednica, pleme, narod može da teži. Dva koncepta prožimaju sve ovakve kulturno-publicističke poduhvate kakav namjerava da bude časopis „Brđanska zemlja” a to su identitet i pamćenje – navodi se iz uredništva.

Prof. dr protojerej, stavrofor Boris Brajović kazao je da je časopis pokrenut kako bi odgovorio na pitanje: šta je Brđanska zemlja i ko su Brđani? Govornici su istakli da je neophodnu slavnu prošlost sačuvati od zaborava.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović pozdravio je prisutne i poručio da će u rukovodstvu Opštine ovakve i slične ideje uvijek imati konstruktivnu podršku. Grgurović je istakao da bogato kulturno nasleđe ovih prostora obavezuje da se arhivira i da se o njemu piše kako bi se svi upoznali sa bogatim nasleđem. Istakao je da upravo nasleđe koje imamo na ovim prostorima treba da ima status strateškog resursa i da se na njemu može zasnovati održivi razvoj kulture i turizma u Danilovgradu.
Prigodne stihove recitovala je Jovana Sekulić, a nastupio je i guslar Milenko Kalezić.

REZERVIŠITE
Posted in Novosti iz CentraTags: